Conditiile reabilitarii judecatoresti in Romania, proceduri, beneficii

Cel mai bine și-a folosit viața cel care s-a bucurat cel mai mult de ea

Art. 168 Cod penal Condiţiile reabilitării judecătoreşti Cererea reabilitării judecătoreşti se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii Instanţa de judecată competentă poate proceda la verificarea întrunirii condiţiilor de reabilitare: Pentru admiterea cererii de reabilitare, instanţa trebuie să constate, mai întâi, dacă s-a împlinit termenul cerut de lege de la data executării sau considerării ca…

Contestatia la executare silita, depunere si sanse de succes

∞A te îndoi nu e lipsit de folos. Îndoindu-ne, ajungem la cercetare; cercetând ajungem la adevăr∞

Contestaţia la executare silită este un mijloc procedural prin care părţile implicate în procedura de executare, precum şi terţele persoane interesate, pot solicita desființarea măsurilor de executare silită care sunt considerate ilegale. Consecinţa nerespectării dispoziţiilor privitoare la executarea silită sau la executarea oricărui act de executare atrage anularea actului respectiv. Contestația la executare silită Printre motivele pentru care poate fi introdusă…

Intreruperea prescriptiei

∞ Timpul este singurul critic fără ambiție ∞

ART. 2539 Cod civil  În cazurile prevăzute la art. 2.537 pct. 2 şi 3, prescripţia este întreruptă chiar dacă sesizarea a fost făcută la un organ de jurisdicţie ori de urmărire penală necompetent sau chiar dacă este nulă pentru lipsă de formă. Prescripţia nu este întreruptă dacă cel care a făcut cererea de chemare în…

Sechestru asigurator penal asupra unui bun ipotecat

∞ Spune-mi și voi uita, arată-mi și poate îmi voi aduce aminte, implică-mă și voi înțelege! ∞

Existenţa unui sechestru asigurător penal asupra imobilelor unei persoane fizice sau juridice: O problemă tot mai frecventă în practica judiciară vizează: Pe lângă argumentele doctrinare exprimate anterior, care susțin că executarea silită nu este împiedicată într-un astfel de context. Definiție și context legal Sechestrul asigurator penal este o măsură preventivă prin care: În cazul unui…

Acordul partilor privind alegerea instantei

∞O căsătorie de succes este un edificiu care trebuie să fie reclădit zi de zi∞

Acordul părţilor cu privire la alegerea instanţei care urmează să soluţioneze acțiunea de divorț trebuie să fie exprimat expres. În cadrul procesului de divorț, părțile implicate – soțul și soția – pot conveni asupra alegerii instanței competente să soluționeze litigiul, în baza principiului autonomiei de voință. Acordul părţilor cu privire la alegerea instanţei Simpla alegere…

Executarea silita a contractului de ipoteca legal incheiat

∞ O persoană influentă este o persoană de succes, indiferent că e bogat sau sărac ∞

Executarea silită a contractului de ipotecă legal încheiat privind un drept de creanţă garantat se poate realiza printr-o acţiune personală sau printr-o  procedură specială privind ipoteca mobiliară reglementată de Codul civil. Dreptul de a obține executarea silită în temeiul unui contract de ipotecă se poate stinge pe cale accesorie prin efectul prescripției executării silite a creanței garantate prin…

Infiintarea popririi asupra veniturilor realizate de condamnati

∞ Ești inteligent dacă nu crezi decât jumătate din ceea ce auzi; ești înțelept dacă știi care jumătate! ∞

Recuperarea creanțelor fiscale prin înfiinţarea popririi asupra veniturilor realizate de condamnați întrucât poprirea are caracterul mixt de procedură de urmărire silită şi de act de conservare. Înființarea popririi asupra veniturilor realizate de condamnați În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 62 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în…

Contestatia titlului executoriu- procedura solutionare

∞ Durerea este temporară. Renunțarea este veșnică ∞

CONTESTAȚIA TITLULUI EXECUTORIU Pe calea contestației la executare nu poate fi modificată sau anulată hotărârea judecătorească pusă în executare, ci se poate dispune îndreptarea ori anularea actelor de executare, în cazul în care acestea sunt contrare legii sau hotărârii judecătorești. OBIECTUL  a) Titlul executoriu reprezentat de o hotărâre judecătorească b) Celelalte titluri executorii Dacă legea…

Predarea silita a bunurilor mobile si imobile

∞ Eșecul este doar o nouă oportunitate de a începe din nou, de data asta mai inteligent ∞

Predarea silită a bunurilor mobile si imobile. Legea se referă la predarea unui bun mobil, identificat prin „calitate şi cantitate”.  Executarea silită direct este utilizată de creditor când urmărește să obțină realizarea efectivă, în natură a prestației ce este în sarcina debitorului. Creditorul are dreptul la îndeplinirea integrală, exactă și la timp a obligației (art.1516 alin 1…

Drepturi si obligatii ale partilor executarii silite

∞ Bogăția nu stă în aurul adunat, ci în știința de a-l folosi ∞

Cele două părți în faza executării silite sunt creditorul urmăritor și debitorul urmărit, putând exista o pluralitate activă sau pasivă. Creditorul şi debitorul au dreptul Aceste drepturi sunt reglementate în legislaţia naţională privind procedura executării silite, care garantează protecţia intereselor ambelor părţi implicate în proces. Creditorul Este subiectul activ al executării silite. Are calitatea de…