SGR – Sistem Garanție Returnare

Sistem Garanție Returnare

Prin HG nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile:

  • reglementează stabilirea cadrului legal pentru implementarea pe întreg teritoriul României a sistemului de garanţie-returnare aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile;
  • reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.

Sistemul se aplică pentru ambalaje: primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

SGR – Sistem Garanție Returnare

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial:

  • fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și
  • chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Producătorii care introduc pe piaţa naţională produse ambalate au obligaţia să se înregistreze în baza de date gestionată de către administratorul SGR.

Odată cu licențierea operatorului care va administra sistemul de garanție-returnare, respectiv RetuRO, începe perioada de implementare a sistemului:

  • în 2024 sistemul să fie funcțional, pe întreg teritoriul României
  • acesta reprezentând un instrument care ne va ajuta să contribuim la un mediu înconjurător mai curat.

Sistemul construit pentru România ar fi al doilea cel mai mare din Europa, cu o capacitate anuală teoretică de gestionare a şapte miliarde de doze.

RetuRO Sistem Garanţie-Returnare a fost creat de un consorţiu format de un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%) și trei acţionari privaţi:

  • Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%),
  • Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%)
  • Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%).

În septembrie 2023, RetuRO a solicitat amânarea cu cel puţin trei luni a termenului de punere în funcţiune a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR).

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.