OUG nr. 97 din 2005 acte identitate ale cetatenilor romani

∞ Cu dușmanul înarmat trebuie să fii nemilos, dar cu cel învins e mai de preț bunătatea ∞

OUG nr. 97 din 2005 acte identitate ale cetăţenilor români privind domiciliul, acte identitate ale cetăţenilor români   Republicată

 CAPITOLUL I   Dispoziţii generale

   ART. 1

Prezenta ordonanţă de urgenţă constituie cadrul care reglementează evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, prin care se asigură realizarea raporturilor juridice dintre persoanele fizice, juridice şi instituţiile statului de drept.

   ART. 2

(1) Evidenţa cetăţenilor români reprezintă:

  • un sistem naţional de înregistrare şi actualizare a datelor cu caracter personal ale acestora,
  • necesar cunoaşterii numărului, structurii şi mişcării populaţiei pe teritoriul ţării şi furnizării de date în interesul cetăţenilor, al statului şi al instituţiilor publice.

(2) Evidenţa cetăţenilor români cu domiciliul în România se ţine după principiul locului de domiciliu al acestora de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin:

  • Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi
  • Administrarea Bazelor de Date, denumită în continuare D.E.P.A.B.D.,
  • împreună cu serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor organizate potrivit legii.

(3) Pentru cetăţenii români care au domiciliul în străinătate, evidenţa acestora se ţine după principiul ultimului domiciliu avut în ţară şi după reşedinţa declarată în România.

(4) Activitatea de evidenţă a cetăţenilor români, precum şi cea privind eliberarea actelor de identitate ale cetăţenilor români se realizează în mod unitar şi sunt coordonate de D.E.P.A.B.D., la nivel central, şi de către serviciile publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor, la nivel judeţean.

   ART. 3

(1) Integrarea şi administrarea bazelor de date privind evidenţa persoanelor, a actelor de stare civilă, a cărţilor de identitate, a cărţilor electronice de identitate, a cărţilor de identitate provizorii, a cărţilor de alegător şi a celorlalte documente necesare persoanei în relaţiile cu statul se realizează de D.E.P.A.B.D.

(2) D.E.P.A.B.D. administrează Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare S.N.I.E.P.

(3) S.N.I.E.P. reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate cu mijloace informatice pentru ţinerea evidenţei persoanelor, producerea, emiterea şi evidenţa actelor de stare civilă, a cărţilor de identitate, a cărţilor electronice de identitate, a cărţilor de identitate provizorii, a cărţilor de alegător şi a altor documente necesare persoanei în relaţiile cu statul.

Textul integral..……..OUG-nr.-97-din-2005-actele-de-identitate-ale-cetatenilor-romani …..

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.