OUG nr. 97 din 2005 acte identitate ale cetatenilor romani
OUG nr. 97 din 2005 acte identitate ale cetăţenilor români privind domiciliul, acte identitate ale cetăţenilor români Republicată
OUG nr. 97 din 2005 privind actele de identitate ale cetățenilor români
- reglementează cadrul legal pentru emiterea și utilizarea actelor de identitate în România,
- fiind un act normativ esențial pentru administrarea și identificarea cetățenilor români,
- a fost adoptat pentru a asigura un sistem eficient și uniform în ceea ce privește emiterea actelor de identitate, respectând normele interne și internaționale.
Obiectivele principale ale OUG nr. 97/2005
- Reglementarea actelor de identitate: ordonanța stabilește tipurile de acte de identitate pentru cetățenii români (carte de identitate, buletin de identitate) și condițiile de eliberare a acestora.
- Proceduri și termene: definește procedurile administrative pentru solicitarea, eliberarea, schimbarea și anularea actelor de identitate. De asemenea, stabilește termenul de valabilitate a acestora.
- Protecția datelor personale: asigură că actele de identitate sunt folosite:
- într-un cadru legislativ care protejează confidențialitatea informațiilor,
- respectând reglementările în vigoare privind protecția datelor.
- Completarea standardelor europene: în contextul integrării României în Uniunea Europeană, ordonanța urmărește alinierea legislației naționale cu standardele europene privind documentele de identitate și libera circulație a cetățenilor.
Principalele reglementări și dispoziții ale OUG nr. 97/2005
- Tipuri de acte de identitate:
- Cartea de identitate este documentul de identitate standard emis pentru cetățenii români, având o valabilitate de 10 ani pentru persoanele adulte și 5 ani pentru minori.
- Buletinul de identitate a fost documentul utilizat până la 1 ianuarie 2011, când acesta a fost înlocuit cu cartea de identitate conform reglementărilor UE.
- Procedura de eliberare:
- Cetățenii români trebuie să depună o cerere pentru obținerea unui act de identitate la serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor, prezentând documentele necesare (certificat de naștere, dovada domiciliului, fotografie etc.).
- Actele de identitate se eliberează pe bază de programare și în termen de maximum 30 de zile, în funcție de tipul documentului.
- Valabilitatea actelor de identitate:
- Cartea de identitate are o valabilitate de 10 ani pentru persoanele adulte și de 5 ani pentru minori, cu posibilitatea de a fi reînnoită.
- Modificările în stare civilă sau schimbările de adresă impun actualizarea actelor de identitate.
- Pierderea sau furtul actului de identitate:
- OUG nr. 97/2005 reglementează și procedura de raportare a pierderii sau furtului unui act de identitate și emiterea unui document de înlocuire.
- Reguli speciale pentru cetățenii care trăiesc în afacerea României:
- Cetățenii români care locuiesc în străinătate pot solicita actul de identitate la consulatele sau ambasadele României, iar procedura de eliberare este reglementată de legi specifice.
Modificările ulterioare și impactul lor
De-a lungul anilor, OUG nr. 97/2005 a suferit mai multe modificări, în special pentru a răspunde cerințelor tehnice și de securitate ale Uniunii Europene. Unele dintre modificări au inclus:
- Introducerea cartei electronice de identitate, un document cu cip biometric, pentru a facilita autentificarea în sistemele electronice și pentru a îmbunătăți securitatea.
- Modificarea procedurilor de validare a datelor biometrice în contextul protecției datelor personale și al aliniamentului la reglementările europene privind identificarea electronică.
CAPITOLUL I Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta ordonanţă de urgenţă constituie cadrul care reglementează evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, prin care se asigură realizarea raporturilor juridice dintre persoanele fizice, juridice şi instituţiile statului de drept.
ART. 2
(1) Evidenţa cetăţenilor români reprezintă:
- un sistem naţional de înregistrare şi actualizare a datelor cu caracter personal ale acestora,
- necesar cunoaşterii numărului, structurii şi mişcării populaţiei pe teritoriul ţării şi furnizării de date în interesul cetăţenilor, al statului şi al instituţiilor publice.
(2) Evidenţa cetăţenilor români cu domiciliul în România se ţine după principiul locului de domiciliu al acestora de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin:
- Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi
- Administrarea Bazelor de Date, denumită în continuare D.E.P.A.B.D.,
- împreună cu serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor organizate potrivit legii.
(3) Pentru cetăţenii români care au domiciliul în străinătate, evidenţa acestora se ţine după principiul ultimului domiciliu avut în ţară şi după reşedinţa declarată în România.
(4) Activitatea de evidenţă a cetăţenilor români, precum şi cea privind eliberarea actelor de identitate ale cetăţenilor români se realizează în mod unitar şi sunt coordonate de D.E.P.A.B.D., la nivel central, şi de către serviciile publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor, la nivel judeţean.
ART. 3
(1) Integrarea şi administrarea bazelor de date privind evidenţa persoanelor, a actelor de stare civilă, a cărţilor de identitate, a cărţilor electronice de identitate, a cărţilor de identitate provizorii, a cărţilor de alegător şi a celorlalte documente necesare persoanei în relaţiile cu statul se realizează de D.E.P.A.B.D.
(2) D.E.P.A.B.D. administrează Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare S.N.I.E.P.
(3) S.N.I.E.P. reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate cu mijloace informatice pentru ţinerea evidenţei persoanelor, producerea, emiterea şi evidenţa actelor de stare civilă, a cărţilor de identitate, a cărţilor electronice de identitate, a cărţilor de identitate provizorii, a cărţilor de alegător şi a altor documente necesare persoanei în relaţiile cu statul.
Textul integral..……..OUG-nr.-97-din-2005-actele-de-identitate-ale-cetatenilor-romani …..