Operatiile UE pentru salvarea de vieti omenesti pe mare

Operatiile UE pentru salvarea de vieți omenești pe mare au fost instituite ca răspuns la criza migranților și refugiaților care încearcă să ajungă în Europa. Aceste persoane se confruntă cu călătorii periculoase, punându-și viețile în pericol, deoarece traficanții de persoane folosesc tactici tot mai periculoase pentru a traversa Marea Mediterană.

De la începutul crizei în 2015, peste 25 000 de persoane au murit sau au dispărut în încercarea lor de a ajunge în Europa prin Marea Mediterană și Oceanul Atlantic.

Pentru a face față acestei situații, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex):
 • a lansat trei operațiuni în Marea Mediterană,
 • având ca scop salvarea migranților aflați în pericol și combaterea traficului ilegal de persoane;
 • ca rezultat al acestor eforturi, peste 629 000 de vieți omenești au fost salvate începând din 2015.
În plus, Uniunea Europeană:
 • a înființat Centrul European privind Introducerea Ilegală a Migranților în 2016
 • pentru a asista statele membre în combaterea traficului ilegal de migranți.

De asemenea, UE cooperează strâns cu țările de origine și de tranzit ale migranților pentru a dezmembra rețelele infracționale implicate în traficul de persoane.

Patrulele operaționale ale UE în Marea Mediterană au drept obiective:

 • asigurarea securității frontierelor UE
 • vizarea persoanelor care introduc ilegal migranți
 • salvarea migranților aflați în pericol

Frontex desfășoară trei operațiuni distincte în Marea Mediterană

 • operația Themis (denumită anterior Triton), care acoperă zona central-mediteraneeană
 • operația Poseidon, care acoperă zona est-mediteraneeană
 • operația Indalo, care acoperă zona vest-mediteraneeană
În martie 2020, Uniunea Europeană a inaugurat operațiunea militară Irini:
 • care se concentrează pe perturbarea modelului de afaceri al rețelelor de trafic de persoane și introducere lor ilegală,
 • prin colectarea de informații și patrularea cu avioane în Marea Mediterană.
  • În perioada anterioară, cuprinsă între mai 2015 și martie 2020, operațiunea militară Sophia a fost desfășurată pentru a aborda problema traficului ilegal de migranți pe Marea Mediterană.

Pe lângă aceste operațiuni, UE are în desfășurare și o misiune civilă în Niger (EUCAP SAHEL Niger), care își propune să sprijine autoritățile din Niger în dezvoltarea procedurilor și tehnicilor necesare pentru a controla și a combate mai eficient migrația ilegală.

Operația Themis

Lansată în februarie 2018, Operația Themis a înlocuit operația Triton, care a debutat în 2014. Această operație sprijină Italia în supravegherea frontierelor din zona centrală a Mării Mediterane și vizează prevenirea intrării în UE a luptătorilor teroriști străini. Căutarea și salvarea rămân prioritare în cadrul acestei operații.

Operația Poseidon

Operația Poseidon, desfășurată în părți ale zonei estice a Mării Mediterane începând din 2006, are ca scop supravegherea frontierelor maritime dintre Grecia și Turcia.

Operația Indalo

Operația Indalo se desfășoară pe ruta vest-mediteraneeană dintre Maroc și Spania și acoperă toate activitățile în această zonă. Ofițerii, navele și alte mijloace de supraveghere utilizate de Frontex în cadrul acestei operațiuni sprijină autoritățile naționale în supravegherea frontierelor și în operațiunile de căutare și salvare.

Operația Irini

În martie 2020, Consiliul a lansat operația militară Irini pentru a perturba modelul de afaceri al rețelelor de trafic de persoane și introducere ilegală prin colectarea de informații și patrularea cu avioane în Marea Mediterană.

Operația Irini a succedat operației Sophia, care a avut loc între mai 2015 și martie 2020. În timpul acestei perioade, operația Sophia a rezultat în arestarea a 143 de persoane suspectate de trafic de migranți, distrugerea a 545 de ambarcațiuni și formarea a 477 de angajați ai pazei de coastă libiene.

Operația Sophia și-a încheiat definitiv activitatea la sfârșitul lunii martie 2020.

EUCAP Sahel Niger


EUCAP Sahel Niger este o misiune civilă lansată în 2012 care își propune să sprijine autoritățile din Niger în consolidarea capacităților lor în domeniul securității.

Nigerul se confruntă cu diverse amenințări la adresa securității, precum:
 • terorismul și
 • traficul ilegal de droguri, arme și persoane, în special în nordul regiunii Agadez.

De asemenea, Nigerul este un important punct de tranzit regional pentru migrația ilegală.

În iulie 2016, Consiliul a ajustat mandatul misiunii pentru a sprijini autoritățile din Niger în dezvoltarea politicilor, tehnicilor și procedurilor necesare pentru a controla și a combate mai eficient migrația ilegală și infracțiunile asociate. Această adaptare a vizat stabilirea unei prezențe permanente în regiunea deșertică Agadez, situată în centrul Nigerului.

Mandatul misiunii a fost prelungit ultima dată în septembrie 2022 și se va încheia la 30 septembrie 2024.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.