Drepturile pasagerilor care calatoresc cu autocarul in UE

∞ Succesul nu este final, eșecul nu este fatal. Contează curajul de a continua ∞

Drepturile pasagerilor care călătoresc cu autocarul în UE

Pasagerii, inclusiv cei cu handicap sau cu mobilitate redusă, care călătoresc cu autobuzul și autocarul beneficiază de aceleași drepturi indiferent unde călătoresc în Uniunea Europeană (UE).

Aceste drepturi, inclusiv dreptul la informare sau la despăgubiri în caz de întârziere sau anulare, completează drepturile similare pasagerilor care călătoresc:

 • pe căile maritime și navigabile interioare,
 • pe căile aeriene
 • pe căile feroviare

Reglementarea legală privind drepturile pasagerilor

Regulamentul (UE) nr.181/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind drepturile pasagerilor care călătoresc cu autobuzul și autocarul:

 • reglementează asigurarea unui nivel înalt de protecție pentru pasageri care să fie comparabil cu cel de pe alte moduri de transport, indiferent de destinație
 • stabilește norme pentru transportul cu autobuzul și autocarul în ceea ce privește serviciile regulate pentru pasagerii care călătoresc pe teritoriul UE pe distanțe de cel puțin 250 de km
 • unele prevederi ale actului se aplică tuturor serviciilor, inclusiv celor pentru o distanță mai scurtă
Art. 2 din Regulament:
 1. nediscriminarea între pasageri în ceea ce privește condițiile de transport oferite de transportatori;
 2. drepturile pasagerilor în cazul accidentelor survenite ca urmare a utilizării autobuzului sau autocarului și care au ca rezultat decesul sau vătămarea corporală sau pierderea sau deteriorarea bagajului;
 3. nediscriminarea și asistența obligatorie pentru persoanele cu handicap și persoanele cu mobilitate redusă;
 4. drepturile pasagerilor în cazuri de anulare sau întârziere;
 5. informații minime care trebuie furnizate pasagerilor;
 6.  tratarea plângerilor;
 7.  norme generale de asigurare a aplicării legii.  

  Precizări specifice ale regulamentului privind drepturile pasagerilor

Serviciile pe distanțe lungi, adică de peste 250 de km
 • asistență adecvată în situații de anulare sau după o întârziere mai mare de 90 de minute în cazul unei călătorii de mai mult de trei ore, de exemplu:
 1. gustări,
 2. mâncare,
 3. până la două nopți de cazare la hotel
 • garantarea rambursării sau a redirecționării în situații:
 1. de suprarezervare
 2. de anulare
 3. de întârzieri de peste 120 de minute față de ora de plecare estimată;
 • despăgubiri de 50 % din prețul biletului în urma unei întârzieri de peste 120 de minute față de ora de plecare estimată:
 1. în cazul anulării unei călătorii și
 2. dacă transportatorul nu reușește să îi ofere pasagerului posibilitatea de redirecționare sau de rambursare;
 • informarea în cazul anulării serviciului sau al întârzierii plecării;
 • protecția pasagerilor în caz de vătămare corporală, pierdere sau deteriorare ca urmare a unui accident rutier și/sau despăgubiri în caz de deces;
 • asistență specifică gratuită pentru persoanele cu handicap și persoanele cu mobilitate redusă atât în terminale, cât și la bord și, dacă este necesar, transport gratuit pentru însoțitori
 • nediscriminarea pe bază de naționalitate, în ceea ce privește:
 1. prețurile și
 2. condițiile contractuale pentru pasageri;
 • tratament nediscriminatoriu al persoanelor cu handicap și al persoanelor cu mobilitate redusă precum și despăgubiri financiare pentru pierderea sau deteriorarea echipamentelor de mobilitate ale acestora în caz de accident;
 • norme minime privind:
 1.  informațiile despre călătorie pentru toți pasagerii înaintea și pe durata călătoriei,
 2. informațiile generale cu privire la drepturile lor, oferite atât în terminale, cât și online;
 • un mecanism pentru soluționarea plângerilor pus la punct de către transportatori și disponibil tuturor pasagerilor;
 • organisme naționale independente în fiecare țară a UE, însărcinate:
 1. cu aplicarea regulamentului și, dacă este cazul,
 2. cu impunerea sancțiunilor.
Serviciile pe distanțe mai mici de 250 de km

Regulamentul prevede opțiunea de a aplica derogări pentru serviciile regulate naționale și pentru serviciile regulate din care o parte semnificativă se desfășoară în afara UE.

Aplicarea Regulamentului privind drepturile pasagerilor

Drepturile pasagerilor care călătoresc cu autobuzul sau autocarul se aplică în special în cazul deplasărilor pe distanţe lungi (peste 250 de km) care au ca punct de plecare sau ca destinaţie o ţară din UE. O parte din aceste drepturi se aplică tuturor serviciilor regulate.

Ţările din UE pot decide ca aceste prevederi să nu se aplice serviciilor regulate exclusiv naţionale sau celor oferite pe un traseu (inclusiv o oprire programată) care se află, în cea mai mare parte, în afara UE.

La cumpărarea unui bilet de autobuz sau de autocar, nu trebuie plătit un preţ mai mare:

Anulări sau întârzieri

În caz de anulare sau întârziere, pasagerii au întotdeauna dreptul la informaţii adecvate şi prompte cu privire la ceea ce se întâmplă pe durata aşteptării.

Dacă deplasarea pe distanţe lungi (peste 250 de km), pentru care s-a făcut rezervare, se anulează sau are o întârziere de peste 2 ore, pasagerii au de ales între două posibilităţi:

 • rambursarea costului biletului şi, dacă este necesar, și asigurarea transportului gratuit către punctul iniţial de plecare (dacă întârzierea sau anularea împiedică îndeplinirea scopului călătoriei)
 • asigurarea transportului, în condiţii similare, către destinaţia finală, în cel mai scurt timp şi fără costuri suplimentare
În lipsa unei posibilitatea de a alege, se poate înainta o plângere şi solicita:
 • atât rambursarea costurilor,
 • cât şi o despăgubire echivalentă cu 50% din preţul biletului

Dacă durata deplasării pe distanţe lungi (peste 250 de km) depăşeşte 3 ore, iar plecarea este anulată sau se efectuează cu o întâziere de peste 90 de minute, pasagerii au dreptul la:

 • gustări şi băuturi răcoritoare– în funcţie de întârziere sau de durata aşteptării
 • cazare, dacă este necesar, pentru cel mult două nopţi, la preţul maxim de 80 de euro pe noapte. Transportatorul nu este obligat să asigure cazarea dacă întârzierea este cauzată de condiţii meteorologice extreme sau de dezastre naturale.

Accidente, despăgubiri şi asistenţă

În situația rănirii într-un accident de autobuz în timpul unei călătorii pe distanţe lungi (peste 250 de km), pasagerul are dreptul la despăgubiri.

 În caz de deces, despăgubirea poate fi solicitată de membrii de familie pe care îi are în întreţinere pasagerul decedat.

În caz de pierdute sau deteriorate a bagajelor sau altor bunuri, într-un accident de autobuz pe durata unei deplasări pe distanţe lungi, compania transportatoare trebuie să despăgubească pasagerul respectiv. Transportatorul trebuie să asigure asistenţă imediată: prim ajutor, alimente, haine, transport şi cazare, dacă este necesar.

Plângeri

În cazul în care pasagerul consideră că nu i-au fost respectate drepturile, acesta poate adresa o plângere transportatorului în termen de 3 luni de la data la care a avut loc evenimentul.

Transportatorul are la dispoziţie:

 • lună pentru a confirma primirea plângerii şi
 • 3 luni pentru a vă da un răspuns definitiv

Nicio dispoziție nu împiedică pasagerii să solicite, în conformitate cu legislația națională și prin intermediul instanțelor naționale, despăgubiri pentru prejudiciile rezultate în urma anulării sau întârzierii unor servicii regulate.

Similar Posts

2 Comments

 1. dacă șoferi nu respecta cerințele pasagerilor și mai și a jura ce masuri se aplica

  1. Gabriela Fainita spune:

   Se poate face o plângere la firma de transport, se prezintă situația și se dovedesc prejudiciile/drepturile nerespectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.