Cumparare vechime pentru pensii sociale

Până la data de 31 decembrie 2024, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă:

 • pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare,
 • în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
 • să-și completeze vechime în muncă.

Plata contribuției de asigurări sociale (cumpărarea de vechime) datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 decembrie 2024.

În situația în care, la data de 31 decembrie 2024, contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Art. II. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 163/2020:

 • pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și
 • pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 28 septembrie 2020, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021,
 • se modifică după cum urmează:
La articolul II, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. II. — (1) Până la data de 31 decembrie 2024, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1. Modelul actului adițional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexa nr. 2.”

 

Similar Posts

4 Comments

 1. Buna ziua,
  In luna ianuarie 2024 voi avea o vechime neintrerupta in munca de 39 de ani si cu cotizatie lunara la zi. Varsta mea in ianuarie va fi de 56 de ani si trei luni.
  Pot sa imi cumpar vechime pentru a ma pensiona anticipat?
  Sau ce varianta as avea pentru a ma putea pensiona anticipat, chiar si cu penalizare cat mai repede?
  Va multumesc.

  1. Gabriela Fainita spune:

   ART. 62 din Lega nr.263/2010
   (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
   Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei.
   Pensionarea anticipate la femei:
   • Vârsta este de 63 – 5 = 58 ani
   • Stagiul de cotizare este de 35+8 = 43 ani

   Cumpărarea vechime:
   – persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
   (2) Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.
   (3) Vârsta standard de pensionare este prevăzută în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

   Puteți cumpăra vechime doar dacă NU aveți cotizație într-o anumită perioadă între 18 ani și data încheierii contractului cu Casa de Pensii.
   Dacă aveți cotizație achitată la zi și vechime neîntreruptă NU aveți pentru ce perioadă să cumpărați vechime/stagiu de cotizare.
   Verificați dacă nu aveți perioade lucrate în grupe de muncă sau condiții deosebite de muncă.

   https://projurista-plus.com/pensia-anticipata-partiala-conditii-acordare-calcul/

 2. SEUSAN PETRU spune:

  Am 12ani 5luni de grupa 1 și 3 ani și 6 luni grupa 2.Casa de pensii mia redus doar cu 7 ani virsta de pensionare. Pot sa cumpăr o luna pentru ami se luai calcul conform art 60 din lege casa sa pot cumula cele 6 luni de la 1cu cele 6 luni de la 2 să ies cu readucerea virstei de 7 ani și 4 luni. Mulțumesc. Specific că în perioada 1-04-2001 si1-04-2003 sa cumulat o luna de medical dar angajatorul a plătit Cas pentru lunile respective find mai puține. Mulțumesc 0

  1. Gabriela Fainita spune:

   https://projurista-plus.com/completare-stagiul-de-cotizare-la-pensii-cu-6-ani/
   Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.
   Până la data de 31 decembrie 2024, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă,

   https://projurista-plus.com/oug-nr-70-din-2023-completari-pensii-publice/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.